Går det att prova på?

Ja det går bra. Du behöver inte bestämma direkt efter första samtalet om du vill påbörja terapi. Du behöver få testa för att veta om just den här kontakten och metoden passar just dig. För framgångsrika resultat är det av vikt både att du tror på metoden, att du känner dig redo för att arbeta med dig själv och att du känner tillit till mig som terapeut. Känner dig sedd, lyssnad på, förstådd och inte dömd. Jag uppmuntrar dig att vara öppen med hur du upplever kontakten och fråga om det du undrar. Det tar olika lång tid för var och en att känna tillit och våga öppna sig. Du får ta den tid du behöver. 

Vad är det för skillnad mellan kurator och psykolog? 

Psykologer har gått psykologprogrammet på 300 högskolepoäng (5 år). Kuratorer kan ha olika grundutbildning och arbeta inom flera olika sektorer. Många hälso- och sjukvårdskuratorer har liksom jag gått socionomprogrammet på 210 högskolepoäng (3,5 år). För att bli legitimerad hälso- och sjukvårdskurator krävs dessutom en 1,5 årig grundläggande psykoterapiutbildning samt minst två års yrkeserfarenhet. Denna utbildning är inkluderad i psykologprogrammet. Både psykologer och kuratorer kan bedriva samtalsbehandling och psykoterapi. 

Hur bokar och betalar jag? 

Ring eller maila mig, så hittar vi en tid som passar dig. Det brukar vara enklast att nå mig på mailen. Du betalar med kort (får en betalningslänk via Zettle) eller med swish, innan eller under besöket. 

Hur kan jag förbereda mig inför första samtalet? 

Skriv gärna ner de punkter du vill ta upp, eventuella frågor och funderingar. Jag rekommenderar att du, både inför första samtalet och i den fortsatta kontakten, tar dig tid så du inte behöver stressa hit. Det kan vara en skön rutin att sätta sig på ett café eller nere vid Riddarholmskajen innan samtalet, reflektera över veckan som varit och landa i hur det är just nu. 

Vad händer om jag inte vet vad jag ska prata om?

Det är en vanlig oro, men det brukar ge sig naturligt när du väl sitter i rummet. Samtalskontakten är ett samarbete mellan dig och mig och jag ansvarar för att ställa frågor, hålla strukturen och hålla fokus så att vi pratar om det som för dig är viktigt. Som terapeut är jag relativt aktiv (sitter inte bara tyst och hummar :) Om du har en bra dag just då vi ses kan det vara svårt att känna/minnas vad som varit jobbigt under veckan. En vanlig hemuppgift är därför att under veckans gång föra anteckningar över tankar, känslor och problemsituationer. 

Hur länge pågår kontakten?

Samtalskontakten anpassas efter dina individuella behov och önskemål. Vi träffas för det mesta en gång i veckan eller varannan vecka. Kontakten kan pågå under lång eller kort tid. En del kommer efter en tid till en punkt där de vill jobba vidare med sina mål på egen hand och glesa ut kontakten. Andra önskar fortsatt stöd under ett eller flera års tid. Det är alltid du som avgör hur länge du vill fortsätta.

Vad har du för avbokningsregler? 

Avbokning/ombokning behöver göras senast 24 h innan besöket. Senare avbokning debiteras med hela priset. Det går bra att skicka återbud via mail eller sms. Om du får sjukdomssymptom samma dag så kan vi ta samtalet via telefon eller Skype istället. 

Jag är osäker på om jag har råd

Hör av dig så försöker vi att hitta en lösning. Olika möjligheter: 
  • Jag kommer under hösten 2022 att ta två utbildningspatienter i den psykodynamiska psykoterapeututbildning jag går, och därmed kunna erbjuda långtidsterapi under två år till rabatterat pris. Vill du veta mer eller anmäla intresse, kontakta mig. 
  • I vissa fall kan arbetsgivare bekosta terapin. 
  • En del har via sitt fackförbund en försäkring som omfattar psykologisk behandling. 
  • Har du friskvårdsbidrag så kan det finnas möjlighet att få använda detta till mental träning, rådgivning vid livsstilsförändring, behandling som är avstressande eller som har inslag av motion (vi kan i sådant fall ha promenadsamtal). 
  • Tror du att kortare sessioner (ca 20 min) kan räcka så erbjuder jag psykosociala samtal (ej psykoterapi) till landstingstaxa (100 kr) via Mind Sthlm. Väntetiden kan dock vara längre. Bokas via kalendern i länken.