Vad är det för skillnad på KBT och coaching?

Det finns många likheter mellan coaching och KBT. Båda är mål- och handlingsinriktade och har sin utgångspunkt i den nuvarande livssituationen. En viktig skillnad är att psykoterapi används som behandling vid dåligt psykiskt mående medan coaching används för personlig utveckling. KBT räknas som hälso- och sjukvård, vilket inte coaching gör (därav prisskillnaden då coaching är momsbelagt). Om terapi handlar om att ta sig från minus till plus, få vardagen att fungera eller kunna leva utan att begränsas av en viss problematik, så handlar coaching om att nå en högre nivå av välbefinnande, förbättra prestationsförmåga och livskvalitet. Metoden är i ännu högre grad inriktad på nuet och på framtiden, i ännu högre grad handlingsinriktat och lösningsfokuserat. Är du osäker på vad som passar just dig, hör av dig! 

Hur länge pågår kontakten?

Samtalskontakten anpassas efter dina individuella behov och önskemål. Det är vanligt att träffas en gång i veckan eller varannan vecka under tio till tjugo veckor, men kontakten kan pågå under både längre och kortare tid. När vi börjar närma oss avslut brukar vi glesa ut kontakten. Vi brukar boka in ett uppföljningssamtal ca tre månader efter avslutad kontakt. Varje session pågår mellan 45 och 60 minuter. Studier längd visar fortsatta resultat. 

Går det att prova på?

Självklart. Du behöver få testa för att veta om just den här kontakten och metoden passar just dig.  För framgångsrika resultat är det av vikt både att du tror på metoden och att du känner tillit till mig som terapeut, att du vågar prata om det du vill prata om, känner dig sedd, lyssnad på och förstådd och inte känner dig dömd.  Jag uppmuntrar dig att vara öppen med hur du upplever kontakten och frågar om det du undrar. Det första samtalet är både till för att du ska få berätta om vad du vill ha hjälp med och för att du ska få känna på. Sedan är det naturligt att det  för olika människor tar olika lång tid att känna tillit och våga öppna sig, oavsett vem vi möter. 

Har du legitimation? 

Ja, jag är legitimerad hälso- och sjukvårdskurator vilket innebär att jag lyder under hälso- och sjukvårdslagen och arbetar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag har grundläggande psykoterapiutbildning, patientförsäkring och arbetar under tystnadsplikt och sekretess.

Hur vet jag att det fungerar?

Legitimation, evidens, beprövad erfarenhet. Patientfaktorerna. Terapeutfaktorerna. Feedback. Samarbete. Mål. 

Vad är det för skillnad på kurator och psykolog? 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Jag vet inte om jag har råd

Via VC, företagshälsovård, Mind. Hör av dig så försöker vi hitta en lösning. Kanske kortare sessioner. Jämfört med vad. Investering i dig. 

Vad händer om jag inte vet vad jag ska prata om?

Det är en vanlig oro att det ska bli tyst, att inte komma på vad säga. Men för det allra mesta brukar det ge sig naturligt när du väl sitter i rummet. Samtalskontakten är ett samarbete mellan dig och mig och jag ansvarar för att ställa frågor, hålla strukturen så att vi pratar om det som för dig är viktigt. Som terapeut/coach är jag relativt aktiv (sitter inte bara tyst och hummar :) Det kan ibland vara svårt att känna/minnas vad som varit jobbigt om det är en bra dag just då vi ses. En vanlig hemuppgift är att föra anteckningar under veckan, registrera tankar och känslor, sätta ord på problemsituationer och beteenden. Hemuppgifterna planerar vi tillsammans utifrån dina mål och förutsättningar. 

Hur kan jag förbereda mig innan första samtalet? 

Skriv gärna ner de punkter du vill ta upp, eventuella frågor och funderingar. Skaffa gärna en anteckningsbok som du senare kan använda för att anteckna under samtalen, skriva ner dina mål och jobba med hemuppgifterna i. Läs gärna om KBT/coaching här på hemsidan och i bloggen. Jag rekommenderar att du, både inför första samtalet och i den fortsatta kontakten, tar dig tid inför samtalet så du inte behöver stressa hit. Det kan vara en skön rutin att sätta sig på ett café eller nere vid Riddarholmskajen innan och reflektera över veckan som varit och landa i hur det är just nu. 

Vad har du för avbokningsregler? 

Avbokning/ombokning behöver göras senast 24 h innan besöket. Senare avbokning debiteras med hela priset för sessionen. Det går bra att skicka mail eller sms. Om du får sjukdomssymptom samma dag så kan vi ta samtalet via telefon eller Skype istället. 

Fick du inte svar på din fråga? Kontakta mig gärna